TUNGOVO OLJE ZA ZAŠČITO ZUNANJIH LESENIH POVRŠIN IN TERAS

Cene od: 14,80 

Tungovo olje je tradicionalno olje za površinsko obdelavo lesa. Odlično je za zaščito lesa, ki stoji na prostem, za premazovanje kuhinjskih pultov, lesenih površin v kopalnicah, parketa in drugi lesenih talnih oblog, lesenih skled, otroških igral igrač, oken, vrat, lesenih teras…

Pošlji povpraševanje
Vpišite vaše ime
Vpišite vaš e-naslov!
Vpišite vaše vprašanje!
  • Počisti

Količina:

Šifra: Ni na voljo Kategorije: , ,

Opis

Premaz iz tungovega olja je obstojen pri zunanjih pogojih, zato se uporablja tudi za ekstremne vremenske pogoje, kot so površine izpostavljene morski vodi (čolni) in visokogorskem klimatskim pogojem. Izmed naravnih olj je je tungovo olje najbolj vodoodbojno in zagotavlja trd in žilav vodoodporen premaz. Premaz iz tungovega olja je obstojen tudi proti obrabi, zaradi tega primeren za premazovanje parketa, ladijskega poda, lesenih stopnic in ostalih obremenjenih površin.

PRIDOBIVANJE

Tungovo olje se pridobiva iz plodov tungovca (družina Euphorbiaceae), razširjenega v vzhodni Aziji in južni, v
zadnjem času pa tudi severni Ameriki.

NANAŠANJE

Olje nanašamo na gladko, čisto površino. Nanašamo ga z vtiranjem s krpo, čopičem ali pištolo za brizganje.
Najprimernejše je vtiranje z mehkimi krpami v zelo tanki plasti. Počakamo nekaj minut, potem odvečno olje , ki se ni vpilo, obrišemo s suho krpo.Naslednjo plast nanesemo, ko je spodnja popolnoma suha. Običajno počakamo vsaj 24 ur. Olje lahko obarvamo z lazurnimi transparentnimi ali pokrivnimi pigmenti.
Dodatek do 50 gr pigmenta / ltr oz. približno 10 ut.% ne vpliva na kvaliteto premaza oz. na njegovo obstojnost.

PORABA

Tungovo olje se lahko uporablja nerazredčeno.  Poraba je približno 1 Liter/5-10 m2
Pri prvem nanosu se olje razredči z oljem citrusov ( ORANOL) ali terpentinom.
Število plasti, ki jih nanesemo, je odvisno od namena uporabe izdelka. Za premazovanje lesa, ki se nahaja znotraj ali samo v dekorativne namene zadoščajo 2 do 3 plasti, za bolj obremenjene površine – kuhinjske pulte, mizne plošče , umivalnike, zunanje pohištvo in lesene objekte 3 do 8 plasti. Za premazovanje čolnov, izpostavljenih morski vodi, priporočamo vsaj 8-kratni nanos.

SUŠENJE

Prašno suh je po približno 24 urah. Po tem
času je možno nanesti naslednji sloj.

ČIŠČENJE ORODJA

Orodje čistimo z ORANOLOM ali
terpentinom.

VZDRŽEVANJE IN OBNAVLJANJE POVRŠIN PREMAZANIH S TUNGOVIM OLJEM

Ciklus obnavljanja premaza je zelo odvisen od izpostavljenosti površine, klimatskih pogojev in ostalih vplivov. Običajno obnavljamo zunanji les po 2 letih, notranji po potrebi. Priporočamo občasno čiščenje s krpo, navlaženo z blago milnico. Po potrebi se površina narahlo obrusi z vodobrusnim papirjem ali plovcem v prahu, ter s krpo nanese nov sloj olja, razredčenega z ORANOLOM.

Dodatne informacije

KOLIČINA

1L, 5L, 10L